Meso je vrlo bitan izvor bjelančevina koje su djetetu potrebne za izgradnju tkiva i organa. Sadrži aminokiseline koje su važne za pravilan rast, razvoj i sazrijevanje djeteta, a organizam ih ne može sam sintetizirati. Is tih razloga bitno je uvesti ga pravovremeno u djetetove ishrane.
Meso je važan izvor željeza i to u obliku koji organizam bolje iskorištava od željeza iz povrća, voća, žitarica ili mliječnih proizvoda, a iskoristivost mu je još bolja u kombinaciji s namirnicama koje su bogate vitaminom C.

U Aninoj ishrani meso smo počeli uvoditi s navršenih 8 mjeseci. Gotovo svaki ponuđen obrok s mesom je bio i odbijen. U početku samo mislili da teško prihvaća novu namirnicu koja se  bitno razlikuje i po okusu i po strukturi od hrane na koju je inače navikla. Međutim odbijanje se nastavilo, rijetko kad bi nešto pojela s mesom, a kad bi se to dogodilo mi smo slavili.

Danas se to odbijanje i nastavilo. Pokušali smo meso pripremati na različite načine, pa i zakamuflirati no nažalost gotovo nikad ne prolazi.

Kod vakvih odbijanja hrane, bez obzira dali je meso, riba ili bilo koja druga namirnica smatram da se ne treba odusstajati i da ta namirnica i dalje treba biti prisutna na tanjuru, biti strpljiv i ne forsirati.

Kako bi nadoknadili potrebne proteine, aminokiseline i vitamine u našoj ishrani gotovo svakodnevno se nalaze mahunarke, svježi sir, sjemenke, orašasti plodovi te jaja.

Jaja ne sadrže samo 6 grama proteina po komadu već sadrže šest najvrednijih grama proteina.

Jedna šalica svježeg sira sadrži čak 25 grama proteina i 18 posto dnevnog unosa kalcija. Također, bogat je kazeinom, najsporije probavljivim proteinom.

Cjelovite žitarice sadrže više proteina od složenih ugljikohidrata, a među najboljim izvorom bjelančevina su quinoa,  bulgur i freekeh (pržena zelena pšenica).

Mahunarke bogate su proteinima, ali i vitaminom B.

Grčki jogurt idealan je za doručak ili međuobrok, a sadrži čak 17 grama proteina.

Orašasti plodovi poznato je da su bogati dobrim mastima, ali sadrže i proteine koji su prijeko potrebni svakom organizmu.

Lisnato povrće kelj, raštika, blitva i drugo lisnato zeleno povrće izuzetno je bogato proteinima. Primjerice, 70 kalorija špinata sadrži oko 10 grama proteina.

Dvotjedni Anin jelovnik bogat proteinima možete pogledati ovdje.

Posted by:aninamama

Bok. Ja sam Jordanka. Pobornik sam zdrave hrane i nastojim kuhati zdravo za moju malu obitelj. Mama sam jednoj velikoj nejelici pa spremanje svakog obroka za nju predstavlja moj izazov isto kao i nahraniti ju. Recepte koje smišljam svaki dan podijeliću s vama. Dobro došli u moj svijet!

Jedna misao o “Što kada dijete ne jede meso

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s