Svima nama početak dohrane dojenčadi je iznimno stresan period, posebno kada se radi o prvom djetetu. Ne znamo od kud, kako i s čime početi.

Na internetu možete naći različitih informacija, tablice, savijete koji se zaista razlikuju jedne od druge i samim time vas još više zbune. Problem na kojim sam ja naišla kada sam počela proučavati dječju prehranu je to što nigdje ne postoji jedno mjesto gdje ćete pronaći najbitnije informacije, nego morate lutati od jedno do drugo mijesto. Iz tih razloga odlučila sam podijeliti znanje koje sam stekla s vama i vjerujem da će mnogim roditeljima pomoći.

Jedenje je potpuno novo iskustvo za bebu pa tako ne trebate imati prevelikih očekivanja na početku. Morate se naoružati sa strpljenjem i znati da u početku će hrana biti svugdje okolo, a najmanje u bebinim ustima.

U početku beba će vjerojatno hranu gurati jezikom, posebno bebe koji iz nekih razloga ranije počinju dohranom, jer je u prvim mjesecima života izražen refluks guranje jezikom, kojim se tjera jezik prema van čim ga dotakne neka strana stvar. To je vjerojatno obrambeni refluks gušenja ako ste prerano ponudili krutu hranu. U dobi od 4 do 6 mjeseci taj refluks polako slabi.

Razlog zbog kojeg ne bi trebali ranije počinjati s dohranom je taj da beba prije 6 mjeseci nema usklađene pokrete s jezikom i gutanje da bi moglo jesti krutu hranu. Osim toga probavni trakt nije u najboljoj funkciji, a i djetetova nezrela crijeva nisu spremna za to. Naravno da postoje iznimke i iz nekih razloga vam pedijatar preporučuje da ipak počnete ranije trebate poslušati ga. Takav je slučaj bio kod nas. Pedijatar gastroenterolog i specijalist za poteškoće sa hranjenjem zbog izraženog refluksa, odbijanje mlijeka i nedovoljni porast na težini savjetovao da krenemo ranije. Naravno da u početku ta hrana nije zamijenila kompletni obrok nego nama je puno značio taj period adaptacije i prihvaćanje hrane, a trebalo nam je dobrih 2 mjeseca da se jedan obrok u potpunosti zamjeni.

Namirnice koje birate za sebe i za djetetovu prehranu i te kako utječu na zdravlje. Pa zato uvijek birajte namirnice koje su provjerenog porijekla. Birajte sezonsko voće i povrće, te uvijek bebi ponudite svježe pripremljenu hranu.

Kako bi se dijete naviklo na nove okuse namirnice uvodite jednu po jednu, po tri dana, nudite joj malenu količinu, bez obzira na to kako se to svidjelo vašoj bebi. Količinu povećavajte uz dan u dan kako biste lakše identificirali problematičnu hranu.

Ako vaša beba bude osjetljiva na neku namirnicu, prestanite ju nuditi odmah. Možete joj ponovo ponuditi nakon mjesec dana, ali vrlo oprezno, a ako i dalje izaziva reakciju najbolje je pričekati da beba navrši 12 mjeseci. Ako beba pokaže burnu reakciju obratite se pedijatru. A da bi mogli na vrijeme primijetiti eventualnih reakcija nove namirnice uvijek ponudite prije podneva.

Jedenje je zapravo druženje. Pričajte s bebom o hrani i postupku koji slijedi. Iskoristite djetetovo oponašanje postupaka odraslih osoba, te kada treba otvoriti usta otvorite je i iv. Dajte bebi nešto da se zabavlja jer njima brzo postane dosadno a onda žele van hranilice.

Kada beba odbija hranu pokušajte tako što čete joj pokazati da i vi uživate u toj hrani, te glumite uzbuđenje. Kada beba vidi da uživate možda se opusti i ono pokuša raditi što i vi te kuša hranu. Ako vidite da ništa ne pomaže moj savjet je da ne forsirate jer s time možete postići samo kontra efekt te stvoriti kod bebe odbojnost prema hrani.

U prvoj godini djetetovog života dobra je ideja voditi dnevnik namirnica kako ih uvodite svojoj bebi. Meni je to bilo izrazito korisno.

Hranu na početku naribajte ili pasirajte, a kasnije polako počnite davati komadiće kako bi se dijete naučilo žvakati, međutim imajte na umu da neke bebe odbijaju na početku pasiranu hranu vilicom te se guše od iste, t.j. imaju nagon na povrčanje od iste. Pokušajte par puta i ako i dalje djete ne podnosi tako pripremljenu hranu onda najbolje je istu proći kroz blender ili štapni mikser te pretvoriti u pire. Kada dijete prihvati hranu onda polako u pire miješajte samo ispasiranu ili naribanu hranu a kasnije i komadiće.

Kada obrok u potpunosti zamijenite sa nemliječnom hranom, ako beba ne unosi dovoljno mlijeka u organizam, a to je u prvoj godini 500 ml, onda mlijeko dodajte u povrtnim, voćnim te žitnim kašicama. Kada budete uveli i mliječne proizvode, jogurt, sirni namaz, kiselo vrhnje i sl, u tih 500ml ubraju je se i mliječni proizvodi koji su i te kako bogatiji kalcijem.

Pedijatri često savjetuju da krenete s rižinim pahuljicama, što ja smatram izrazito pogrešno, a mislim da bi se sa mnom složile i puno kolegica i mama. Imajte na umu da riža zatvara i može izazvati ozbiljnih problema s probavom, sadrži arsen i svakako nije namirnica koju beba treba jesti svaki dan. U nekim zemljama zbog prisustvo arsena u rižinim pahuljicama zabranjena je prodaja istih. Kad već odlučite uvesti rižu neka to bude cjelovito zrno i preporučujem basmati rižu koja glasi za najzdraviju rižu koja sadrži najmanju količinu arsena. Pripazite i na njenom porijeklu, preporuča se ona iz Indije ili Kalifornije.

S uvođenjem krute hrane uvodi se i voda. Nemojte bebi nuditi nepotrebne sokove i čajeve, njima je zaista potrebna i dovoljna samo voda.

Cjelovite žitarice su čvrsta hrana koju savjetujem u prehrani bebe. Oni su izvor nama prijeko potrebnih složenih ugljikohidrata, vitamina B i E, fosfora, željeza i magnezija te vlakana. Žitarice uvijek potopite noć prije i kuhate u što više vode.

klice_krug

Žitarice potapamo da bi se oslobodila Fitinska kiselina koja blokira minerale i inhibira enzime koje su potrebne za probavu hrane.

Ako ste zaboravili staviti žitarice na potapanje možete iskoristiti i ekspandirane.

Na samom početku dohrane preporučujem uvođenja prosa, amaranta, quinoe i palentu. To su bezglutenske žitarice i ako se prema najnovijim smjernicama SZO gluten može uvesti još na početku dohrane, međutim ovo su žitarice koje se lakše probavljaju, a poznato je da mnoge bebe na početku imaju probleme s probavom dok se sam organizam ne navikne na drugačiju hranu.

Ono što je vrlo bitno za djetetovu prehranu je unos zdravih masti.

Majčino mlijeko na početak sadrži dovoljno masnih kiselina, ali kasnije kako se dijete razvija, važna je kvaliteta namirnica koje dajte. Višestruko nezasićene masne kiseline najbolje su za zdravlje. Korisne masti sadrži avokado kao i maslinovo ulje. A od namirnica koje će te kasnije moći uvesti u prehranu su orašaste plodove, njihova ulja i maslaci, ali i riba. Tu je i laneno kao i bučino ulje.

Svo povrće do navršenih 12 mjeseci kuhajte a voće najbolje je konzumirati sviježe, ali ukoliko primijetite da bebi smeta, izaziva grčeve ili nadutost onda je najbolje i voće kratko prokuhati.

Nepodnošenje hrane i alergije

“Lijepota” u otkrivanje alergija u prvoj godinu života je u tome što većina alergiskih reakcija je zapravo pvezana s hranom, a ne sa okolišom. Naravno da uvijek postoji mogućnost da je beba alergična na pelud, no najčešće ta osijetljivost ne iskazuje se u prvih 12 mjeseci života.

Bitno je da alergije se navremeno prepoznaju jer neotkrivene alergije mogu izazvati komplikacije kasnije u životu koje uključuju: umor, probleme u ponašanju, hiperaktivnost, pretjeranu osijetljivost, ekceme i astmu. Neke alergije mogu biti i puno opasnii.

Simptome koje treba tražiti su:

 • Osip, pogotovo na licu i gornjem dijelu tijela
 • Pelenski osip
 • Proljevasta stolica
 • Nadutost
 • Plinovi
 • Upala grla i začepljeni nos što se često poistovjetuje s prehladom
 • Otečene oči

Devedeset posto alergija s hranom uključuje sljedeću hranu:

 • Kravlje mlijeko
 • Jaja
 • Brašno
 • Soja
 • Kikiriki
 • Orasi
 • Riba
 • Školjke

Na prva četiri mjesta nalazi se hrana čije eventualne alergije su prolazne, dok ostala četiri su doživotne i posebno treba biti pažljiv ukoliko takve alergije postoje u užoj obitelji.

Kako vaše dijete bude odrastalo i počinjalo jesti raznovrsnu hranu, biće iznimno važno čitati deklaracije, osobitno ono što je napisano sitnim slovima. To je iznimno važno ukoliko budu se pojavili neke alergije.

Često hrana na kojoj ste alergični na deklaracii je napisana nepoznatim t.e. znanstvenim imenima. Ovo je popis s kojim ćete lakše identificirat te sastojke te ih izbjegavat:

Hrana koja sadrži pšenicu

Mekinje, brašno za kolače, slad, mononatrij glutamat, fosfatizirano brašno, griz, hidroliziran biljni protein (hvp), farinabrašno od grahama

Derivati kukuruza

Sirup od kukuruza, kukuruzno ulje, kukuruzni škrob, dekstrin, fruktoza, dekstroza, laktična kiselina, sorbitol, boja karamele, alkohol

Hrana koja sadrži jaja

Albumin, ovomucin, ovovitelin, livetin, globulin, bjelanjak

Hrana koja sadrži mlijeko

Laktoza, kaseinat, natrij kaseinat, mliječne krute tvari, kasein, laktalbumin, sirutka

Namirnice s kojim smo mi krenuli:

Tikva – 3 dana

Tikvica – 3 dana

Tikva + tikvica (kuhano na pari + maslinovo ulje)

Batat (krenuli smo s bijelim, nemora se uvoditi svaki posebno) – 3 dana

Batat + tikvica+maslinovo ulje

Uvodjena prosa – 3 dana

proso+tikvica, proso+tikva+tikvica , proso+batat+tikvica

Kruška 2 dana

Kruška+batat

Avokado+kruška

Avokado+tikva

Avokado+kruška+proso

Jabuka 2 dana

Jabuka + kruška

Uvodjenje palente- palenta + kruška, palenta+tikva, palenta +tikvica

Tikva+jabuka

Tikva+proso+maslinovo ulje

Avokado+jabuka

Korabica

Korabica + tikva+maslinovo ulje

Korabica +tikvica + palenta+maslinovo ulje

Banana

Banana+kruška

Banana+avokado

Uvodjenje quinoje- quinoja+jabuka+tikva,

quinoja +korabica+tikvica+maslinovo ulje

Quinoja +banana+kruška

Cikla

Cikla + jabuka + proso

Cikla + jabuka +palenta

Marelica (suha)

Marelica + banana

Marelica + kruška+quinoa

Kako je sada sezona cvjetače i brokule mame često imaju nedoumicu dali ih uvesti na samom početku. Moj savjet je ukoliko dojite najprije vi pojedute veće količine tih namirnica i pratite bebu. Ako beba ne pokazuje znakove grčenja te nadutost možete ih uvesti, ali svakako prije njih uvedite par drugih lakše probavljivih namirnica.

Na početku dohrane bebe često imaju nešto tvrdju stolicu ili je ista ne redovita te dolazi do povremenih zatvora. To se dogadja zato jer njihov probavni sustav “uči” primati te probavljati krutu hranu.

Namirnice koje često izazivaju zatvor a mame ih uvode još na početku dohrane su: mrkva, batat, jabuka ( zbog pektina kojeg sadrži) riža, zelena banana.

Namirnice koje potiču probavu su: kruška, tikvica, tikva, avokado, suho voće (šljiva, marelice) proso, amarant, palenta.

Prijedlog kašica koji potiču probavu pogodne za bebe od 6 mj nakon uvodjenja svih napomenutih namirnica:

 • kašica od muškatne tikve ( ili hokaido) + maslinovo ulje
 • palenta+ suhe šljive i marelice + masinovo ulje

(Palentu skuhajte nešto rjeđu no inače i u nju ubacite izblendane suhe šljive i marelice pa sve začinite maslinovim uljem. Za potrebe “omekšavanja” probave palentu nemojte blendati).

 • kašica od avokada +kruške +  maslinovo ulje
 • proso + kruška + maslinovo ulje

(također, za potrebe postizanja probave proso nemojte blendati, dovoljno je da nakon potapanja prokuhate 10 do 15 min).

 • kašica od suhih šljiva + suhih marelica + maslinovo ulje

(suhe šljive i marelice možete kratko prokuhati ili namočiti ih u vodu preko noći).

Ako imate kakvo iskustvo koje vam je pomoglo ili odmoglo prilikom uvodjenje krute hrane podjelite s nama.

Posted by:aninamama

Bok. Ja sam Jordanka. Pobornik sam zdrave hrane i nastojim kuhati zdravo za moju malu obitelj. Mama sam jednoj velikoj nejelici pa spremanje svakog obroka za nju predstavlja moj izazov isto kao i nahraniti ju. Recepte koje smišljam svaki dan podijeliću s vama. Dobro došli u moj svijet!

4 misli o “Kako, kada i s čime započeti dohranu kod beba

 1. Jordanka, hvala puno na objavljenom postu. Imam curicu od 4 godine i nismo imali vecih problema s uvodjenjem krute hrane, ali s deckom, kad napuni 6 mjeseci (sad ima 2 mjeseca), bih ipak voljela drugacije. Namjeravam se drzati tvojih smjernica i savjeta. Posto zivim u manjem mjestu, nemam veliki izbor trgovina s bio hranom. Mogu li se osloniti na DM i Muller za kupnju zitarica? Hvala jos jednom. Pozdrav curici 🙂

  Liked by 1 person

 2. Ova e odlicno veke pocnav po tvoite preporaki so dohrana na maloto. Mislam deka dobro ni odi. So prvoto since pocnav so ovosje i samo ovosje i posle bese problem so zelencukot. Fala za odlicniot post. Pozdrav od Tetovo 😁😁😁

  Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s