Po meni savršeni kruh je onaj koji će i nakon dva dana ostati podjednako mekan i ukusan kao i prvi dan nakon pečenja. Dugo sam bila u potrazi za receptom po kojim ću moć zamijesiti točno takav kruh. Isprobala sam brojne recepte, neki su bili loši, neki super ukusni ali kruh je bio mekan samo jedan dan, a neki moram priznati da su mi dali točno ono što sam i tražila. Međutim u svim tim receptima falilo mi je ono nešto što će mi dati volju da i dalje nastavim peći kruh umjesto kupovati ga. A onda sam počela sama eksperimentirati i razvijat osjećaj koji kažu da je jako bitan, jer točan omjer sastojaka zapravo i ne postoji. Svako je brašno različito a samim time mijenjaju se i omjeri ostalih sastojaka. Svaki sam radila s puno truda i ljubavi i veselila se kad bi ga moja princezica slasno jela, a moram priznat da u zadnje vrijeme i nije baš neki ljubitelj kruha.
Potrebni sastojci za ovaj moj kruh, ili možda pogača ako ga želite tako nazvati jesu:
- 250gr ječmenog brašna
- 250 gr bijelo glatko brašno
- žlićica soli
- žličica šećera
- 1 dc mlijeka
- 1,5 dc vode
- 100 gr jogurta ili kiselog vrhnja
- žličica suhog kvasca
- žlica maslinovog ulja
- 1 žumanjak za premazivanje
- sezam
Najprije zagrijte mlijeko da bude mlako, te dodajte kvasac, šećer i malo brašna. Dobro izmiješajte i pričekajte da kvasac nabubri. Treba mu 10 do 15 minuta na sobnoj temperaturi. Nakon toga pomiješajte sve sastojke i mijesite dok ne dobijete fino, mekano glatko tijesto, koje nije ljepljivo, a prilikom miješenja osjetite vlagu ispod prstiju, ili kako mnogi kažu dok se tijesto ne uznoji.
Zamiješeno tijesto stavite u posudi te prekrijte vlažnom krpom i čekajte da dobro nabubri, to može potrajati jedan do dva sata.
Još jednom kratko ga zamijesite, stavite u posudu za pečenje premazana maslinovom ulju, ja sam pekla u glinenoj posudi što dodatno daje kruhu nekakav poseban okus. Zarežite ga par puta, premažite žumanjkom te pospite sezamom. Ako želite jako hrskavu koricu kruh možete još posipati i pšeničnim grizom. Stavite ga u pećnici i pecite na 170℃ oko 45 do 50 minuta.
Kruh stavite u tek uključenu pećnicu kako po on imao vremena još jednom nabubriti.
Po potrebi dodajte manje ili više brašna ili vode ovisno kakvo brašno koristite. U nedostatku običnog bijelog šećera bez kojeg ja često ostajem doma jer ne koristim ga previše, možete staviti bilo koji drugi, a možete umijesto kravlje mlijeko koristiti bilo koje drugo.
Možete se malo poigrati pa koristiti različitih brašna, a u tom slučaju imajte na umu da se omjer vode mijenja pa se vodite osjećajem ispod prstiju, možete dodati i različitih sjemenki kako bi dodatno obogatili okus.
Sezam kod ovog kruha ne služi samo za ukras tako da možete ga dodati u većim količinama. Ljudi često zaboravljaju koliko je zapravo zdrav. Od vitamina sadrži A, B1, B6, kalcij i željezo. Od Minerala sadrži mangan, magnezij, cink.
Dobar tek!