Ponekad ne mogu vjerovati da je moja malena bebe već curica. Toliko se toga promijenilo u proteklih 14 mjeseci. Prva nam je godina bila jako zanimljiva, ali i ova druga koja je ispred nama svakako će biti jednako puna svega i svačega.

Hodati je naučila s točno 12 mjeseci i 4 dana pa su nam igre postale drugačije i zanimljivije. Prvih godinu dana se nije znala sjesti i koncentrirati se na igru. Svaka nam je igra bila zanimljiva najviše 10 minuta, a sada to zna trajati puno duže.

Svakodnevno hodamo do najbližeg parka, gdje ima puno djece. Igramo se s kamenčićima, pijeskom, trčimo po travi i nije nas baš briga hoćemo li se zaprljati, jer sve to ima svoj pozitivni učinak.. Pomaže nam kod senzomotoričkog razvoja, postajemo kreativniji i spretniji. Toliko joj je zabavno da ponekad zaboravi na to koliko je zapravo umorna. Još je premala da bi se igrala s drugom djecom ali uživa gledajući ih, osobito malo stariju.

Capture

Iako su nam igre u parku i šetnja u prirodu najomiljenie, jesenske kišne dane provodimo tako da se igramo doma.

Nudim joj igre koje ju potiču na učenje, mentalni i socijalni razvoj, pa samim time interaktivne igračke su nam omiljene, kao i slikovnice. Pokazat ćemo vam par naših omiljenih igračaka s kojim provodimo vrijeme i vodimo ih svugdje s nama.

 Ova nam je kućica posebno draga. Priča nam priče za laku noć na engleskom. Postoje dva moda rada, dnevni i noćni. Svaka vrata i prozore svijetle, otvaraju se i svaka nosi novu priču, melodiju ili zvuk. Vježbamo prstiće i istražujemo.

Sjediti u hranilici s ovim labirintom zna nam biti jako zabavno. Ponekad nam pomaže da pojedemo i ono što nam baš i nije omiljeno. Vedro obojene perlice i male životinjice, puž, bubamara, leptir, vrte se i kliže kroz zelenom i crvenom spiralom. Odlična je vježba za snalažljivost i spretnost. Za učenje boja i oblika te razvoj motoričkih vještina.

  Ova igračka nalik šarenog stabla je jako zabavna. Kuglice koje se spuštaju proizvode jako zanimljiv zvuk. Otkrivamo i prepoznajemo boje te ujedno vježbamo pinceta hvat te finu motoriku. Pokušavamo biti precizni i uspostaviti koordinaciju između prstiju i očiju. 

Šest šarene drvene kocke koje slažemo ili jednu u drugu ili jedna iznad druge. Učimo životinje, proizvodimo zvukove. Učimo vozila, voće a kasnije ćemo i brojeve. Sjajne su za učenje boje i oblika i pomažu kod razvoja motoričkih sposobnosti. Sada počinje shvaćati kako je velika kocka prevelika da bi stala u manju kocku.

Učimo plesati i smišljamo koreografiju na glazbenoj podlozi. Volimo sve vrste melodije, od one klasične do rok melodije. Postoi mogućnost snimanja vlastite skladbe i preslušati iste. Poznato je da glazba potiče razvoj dječjeg sluha a mi to radimo na zabavniji način.

Još ne zna govoriti pa ne sudjeluje u pričanju priča, međutim zna “označiti” poznate predmete, pa joj postavljam pitanja, recimo “gdje je lopta?” a ona poznaje sliku, poznaje riječ i veselo pokazuje na loptu. Hvalim je uvijek kada uspije, a kada ne zna pokažem joj sliku i ponavljam novu riječ nekoliko puta. Ovu igru igramo s bilo kojom slikovnicom u trajanju od 10 minuta jer je sama igra izrazito naporna za njenu dob. Kad je izrazito nervozna ili na rubu izljeva bijesa jer nešto nije po njeno pričanje poznate priče pomaže joj kod opuštanja i smirivanja. Iznenadi se kada čuje priču izvan konteksta i to je sasvim dovoljno da joj odvuče pažnju u drugom smjeru i odvrati od onog zbog čega se već uzrujala.

 

Ne zaboravite mame i tate da ste upravo vi svom djetetu najbolji prijatelji i igrajući se s vama će se potpuno opustiti, zabavljati, a vi ćete na taj način pružiti i utjehu. Iskoristite što bolje možete vrijeme  sa svojim mališanima, spustite se na tlo , zaprljajte se i zabavite se!

Posted by:aninamama

Bok. Ja sam Jordanka. Pobornik sam zdrave hrane i nastojim kuhati zdravo za moju malu obitelj. Mama sam jednoj velikoj nejelici pa spremanje svakog obroka za nju predstavlja moj izazov isto kao i nahraniti ju. Recepte koje smišljam svaki dan podijeliću s vama. Dobro došli u moj svijet!

2 misli o “Moje najdraže igračke

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s