Ste probali njoki od batata? Meni su puno ukusniji od običnih njoki od krumpira. Fine su mi kad su svježe i radim ih redovito jer ih svi volimo. Jednostavni su za pripremu i ne oduzimaju previše vremena, za čas imaćete zdravo i ukusno jelo koje se može poslužiti uz razne umake, a ja sam se ovaj put odlučila za umak od cikle i jabuke.
Potrebni sastojci za njoki su:
- Jedan veći narančasti batat
- 1 jaje
- malo maslaca
- prstohvat soli
- brašno po želji (ja sam koristila ječmeno brašno)
Batat skuhajte na paru kako bi se najbolje zadržale sve njegove hranljive tvari, boju i okus. Propasirajte ga i dodajte prstohvat soli. Dodajte jaje i brašno onoliko koliko je potrebno da dobijete fino glatko tijesto.
Tijesto razvaljajte na pobrašnjenu površinu u vidu tanke kobasice i režite nožem na male komadiće. U kipuću slanu vodu dodajte komadiće tijesto i kuhajte dok ne isplivaju na površinu.
Za fini umak od cikle i jabuke potrebno vam je:
- cikla srednje veličine
- jabuka srednje veličine
- luk
- češnjak
- jogurt
- peršin
- prstohvat soli
- maslinovo ulje
Češnjak , ciklu i luk zalijte maslinovim uljem i pecite zamotano u pek papiru oko 45 min dok u potpunosti ne omekšaju. Mekoću provjerite s vilicom. Nakon pečenja ostavite da se 10 minuta ohlade.
Sve skupa izmiksajte štapnim mikserom da dobijete fino pire te dodajte jogurt, naribanu jabuku sol i peršin.
Prilikom posluživanja prospite sve s tostiranim sezamom, a za odrasle dodajte i čips od kadulja koji odlično paše uz ovo jelo gdje cikla pokazuje sve svoje draži.
Dobar tek!